NDSM-terrein 1

Onderweg met de pont naar het NDSM-terrein kom je o.a. langs EYE waar het vrijdag zomers gezellig druk was .

Je ziet het voor je ogen gebeuren, en je wist DAT het zou gebeuren want zo gaat het ALTIJD. Vergeten plekken in een stad worden altijd op een gegeven ogenblik bevolkt door mensen die weinig geld hebben en er iets leuks van maken, ondernemende alternatieve types van allerlei slag waaronder vaak veel kunstenaars, maar ook drop-outs. Dan komen er andersoortige ondernemers, namelijk met véél geléénd geld, op af die die leuke sfeer goed kunnen gebruiken voor aantrekkelijke vastgoedobjecten, dure flats en hotels, waarna het een prettige omgeving voor kapitaalkrachtige mensen wordt en de alternatievelingen verdwijnen omdat alles te duur wordt en te gelikt.

De wet van het kapitalisme.

Dat gaat dus ook weer zo op het NDSM-terrein alhoewel er een zekere mate van rekening houden met de oorspronkelijke creatievelingen plaatsgevonden heeft, zoals in de oude scheepshal, men is in de stad namelijk niet helemaal gek. Maar daar buitenom worden met een sneltreinvaart dure flats uit de grond gestampt. Dat ze duur zijn zie je aan de bouw. Het Hilton was een van de eerste hotels die er neerstreken, maar daarvan zijn er vast al meer in aanbouw.

Afgelopen vrijdag was ik er weer eens en ik wist niet wat ik zag.

Hoe lang nog zou PLLEK in deze vorm bestaan, hoe lang Noorderlicht waar we gingen eten. Nu nog met redelijke prijzen, maar dat zal wel niet lang meer duren, ALS ze al blijven. De alternatieve uitingen van de oorspronkelijke na-scheepswerf-lui zullen misschien worden ontzien en aangewend als ornamenten voor de goudomrande vernieuwing, zoals b.v. de woonboten voor de Stopera. Maar de ziel wordt anders. Veel en veel drukker wordt het sowieso. En duurder dus.

Maar, dat moet gezegd, het is een heerlijke omgeving nog steeds. Hoe het in de toekomst zal worden: ik denk voor mensen zoals ik veel minder leuk.

groetjes

rené

PLEKK: opgebouwd uit o.a. containers.
Een van de opvallendste dingen van het terrein is de alom tegenwoordige graffiti.
De Russische onderzeeër ligt lekker weg te roesten en zal eerdaags wel naar zijn natuurlijk habitat terug keren: onder water.
Vanuit de pont,
Deze jongen staat op het oorspronkelijke VERONICA-schip, met op de achtergrond het Hilton.
Vanuit het NDSM-terrein de Nikolaaskerk en de Rembrandt-toren achter elkaar.
Boot voor Pontsteiger.
Het Greenpeace-schip de RAINBOW-WARRIOR lag er afgemeerd, De tekst van IAMSTERDAM wat aangepast aan de zorgen om het Amazone-woud.
Vlak voor PLEKK met op de achtergrond de “kas” van Noorderlicht waar we gingen eten.